House Around a Split Level Courtyard / Rubber Soul

first_img Contractor: Year:  ArchDaily India + 21 Share House Around a Split Level Courtyard / Rubber Soul 2015 Architects: Rubber Soul Area Area of this architecture project Projects Save this picture!© Harshan ThomsonHouses•Moira, India Prabhu M.B “COPY” 2015center_img ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/780835/house-around-a-split-level-courtyard-rubber-soul Clipboard Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/780835/house-around-a-split-level-courtyard-rubber-soul Clipboard Photographs House Around a Split Level Courtyard / Rubber SoulSave this projectSaveHouse Around a Split Level Courtyard / Rubber Soul Area:  550 m² Area:  550 m² Year Completion year of this architecture project “COPY” photographs:  Harshan ThomsonPhotographs:  Harshan Thomson CopyStructure:Upendra GokhaleConcept Design:Aadil Salim, Principal, Dean D’CruzDrawings And Implementation:Aadil Salim, Principal, Minnu VergheseInterior Design:Alice Von BaumCity:MoiraCountry:IndiaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Harshan ThomsonRecommended ProductsWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsDoorsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Entice Series Entrance SystemDoorsStudcoAccess Panels – AccessDorWoodTechnowoodPergola SystemsText description provided by the architects. Playfully combining nature with geometry, this residence in Goa gives a perception of living in your surroundings within the modern comforts of your home. Built as a second home for a family of four from Mumbai, ‘Freshness of Style and Comfort of Living’ were the two most important criteria.Save this picture!SectionThe site runs along the slope of a hill and is naturally divided into two levels by a three meter high laterite wall running along the North South width. Other existing features included a well and a fig tree on the lower level of the Laterite Wall and a huge jackfruit tree immediately on the upper level of the Laterite Wall. The house was planned around these features, forming the core and creating a ‘split level courtyard.’Save this picture!© Harshan ThomsonThe entrance lobby visually invites you to the split level courtyard which can easily be mistaken for the outdoors as it exposes all the existing natural elements. This courtyard is physically secured by a metal cage acting like louvers in order not to visually disconnect the outdoors. The cage which brings in light and breeze is also a strong design element. The staircase and glass lift which connects the house is an integral part of this courtyard and is covered with a glass roof, exposing the trees and sky above.Save this picture!© Harshan ThomsonWarm-Humid climates give architects an opportunity to play with both indoor and outdoor living simultaneously. The day spaces such as living and dining rooms are on the lower level opening out onto the front garden and deck on the east and to the split level courtyard on the west encouraging day light and cross ventilation.Save this picture!© Harshan ThomsonThe upper level comprises of a large wooden deck on the terrace above the lower floor and the bedroom units surrounding the jackfruit tree in the split level courtyard. All bathrooms have private secluded courtyards with planters which bring in daylight and  give one a feeling of being in the tropics and ‘aesthetic appeal’. The bedrooms have louvered wooden shutters in order to bring in constant breeze even when shut.Save this picture!Ground Floor PlanThe Lower and Upper blocks are connected through a wooden bridge.  One enters the upper unit through a TV lounge which in turn guides you to the laterite steps and onto the landscaped pathway and to the various pavilions. From the decks of the bedrooms, you get unobstructed views of the paddy fields towards the east. Save this picture!© Harshan ThomsonProject gallerySee allShow lessDistrict School in Bergedorf / blauraum ArchitektenSelected ProjectsCall for Ideas: MORPH.O.POLISIdeas Share Houses CopyAbout this officeRubber SoulOfficeFollowProductsGlassSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMoiraIndiaPublished on January 25, 2016Cite: “House Around a Split Level Courtyard / Rubber Soul” 24 Jan 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Classic™ SeriesVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ AbstractFaucetshansgroheKitchen Mixers – Talis MShower ColumnsAXORShowers – AXOR LampShower by NendoWoodBruagRoom Acoustics – Interior Cladding PanelsPanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsMega-Panel Facade SystemsConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMTable LampsAxolightTable Lights – SkirtDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Glass Pivot Door – Rabel 8700 Slim Super ThermalUrban ShadingPunto DesignPublic Architecture in Residential ComplexExterior DeckingHouse of BambooDecking – BambooAnti-Corrosive CoatingsTIGERPowder Coating – Drylac® Bianco 605More products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?环绕在错层庭院中的住宅 / Rubber Soul是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *